Laptop, notebook vagy ultrabook?

A laptopok sok különböző elnevezéssel futnak, vannak laptopok, notebookok, netbookok, ThinkPad és ultrabookok is. De mi közöttük a különbség?

Laptop vs notebook

A laptop és a notebook valójában ugyanazt jelenti, egymás szinonimái. Egyrészt ezekkel a nevekkel hivatkozunk úgy általában a hordozható számítógépekre, másrészt ha szűkebben nézzük, akkor mindkettő átlagos méretű, átlagos súlyú gépet jelent, legalábbis abban az értelemben, hogy a speciálisabb gépeknek van külön nevük is.

Netbook vs ultrabook

A netbook szó mostanában már kevésbé divatos, régebben a nagyon kicsi, általában olcsó, netezésre használatos laptopokat jelölték ezzel a szóval.

Az ultrabook tulajdonképpen a netbook modern megfelelőjének is mondható: az átlagnál általában kisebb, vékony, könnyű, jól hordozható gépeket jelöl - ezek viszont jellemzően drágábbak a többi gépnél. Vékonyságuk miatt általában nincs bennük DVD meghajtó, és hordozhatóságuk miatt igyekeznek kerülni a mozgó alkatrészeket is, ezért többnyire SSD-k vannak bennük, ami a hagyományos merevlemeznél strapabíróbb, gyorsabb és drágább tárhelyet jelent.

ThinkPad

A ThinkPad tulajdonképpen nem egy általános laptop kategória, hanem a Lenovo nevű cég laptopjainak az üzleti szegmense, de minősége és klasszikus designja miatt nagy rajongói bázisa alakult ki, ezért néha külön ilyen névvel is hivatkoznak rá.

Taktika2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!