Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

A laptopok sok különböző elnevezéssel futnak, vannak laptopok, notebookok, netbookok, ThinkPad és ultrabookok is. De mi közöttük a különbség?

Laptop vs notebook

A laptop és a notebook valójában ugyanazt jelenti, egymás szinonimái. Egyrészt ezekkel a nevekkel hivatkozunk úgy általában a hordozható számítógépekre, másrészt ha szűkebben nézzük, akkor mindkettő átlagos méretű, átlagos súlyú gépet jelent, legalábbis abban az értelemben, hogy a speciálisabb gépeknek van külön nevük is.

Netbook vs ultrabook

A netbook szó mostanában már kevésbé divatos, régebben a nagyon kicsi, általában olcsó, netezésre használatos laptopokat jelölték ezzel a szóval.

Az ultrabook tulajdonképpen a netbook modern megfelelőjének is mondható: az átlagnál általában kisebb, vékony, könnyű, jól hordozható gépeket jelöl - ezek viszont jellemzően drágábbak a többi gépnél. Vékonyságuk miatt általában nincs bennük DVD meghajtó, és hordozhatóságuk miatt igyekeznek kerülni a mozgó alkatrészeket is, ezért többnyire SSD-k vannak bennük, ami a hagyományos merevlemeznél strapabíróbb, gyorsabb és drágább tárhelyet jelent.

ThinkPad

A ThinkPad tulajdonképpen nem egy általános laptop kategória, hanem a Lenovo nevű cég laptopjainak az üzleti szegmense, de minősége és klasszikus designja miatt nagy rajongói bázisa alakult ki, ezért néha külön ilyen névvel is hivatkoznak rá.