Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

Az SSD és a HDD is adattárolásra szolgáló eszköz, ezeken vannak a letöltött programok, képek és dokumentumok tárolva.

Az olcsóbb gépekben általában HDD van, ami a mágneses merevlemezt jelenti. Ebben forgó mágnesezett tárcsák vannak, amikre egy szintén mozgó fej olvas, illetve ír adatokat. A mozgás miatt ezek lassabbak, mivel amikor valamit be akarsz olvasni, a megfelelő helyre kell vinni az olvasófejet, ami idő. A mozgó alkatrészek miatt a rázkódást is kevésbé bírják, használat közben nem jó, ha mozgatjuk őket. A HDD-k az SSD-khez képest olcsóbbak és nagyobb a kapacitásuk.

Az SSD-nél nincsenek mozgó alkatrészek, és bármilyen rajtuk tárolt adat ugyanolyan gyorsan érhető el. Gyorsaságuk főleg akkor mutatkozik meg, amikor sokat kell írni vagy olvasni a tárhelyről, tehát pl. a gép beindításakor, programok elindításakor vagy nagy adatok mozgatásakor. Mivel nincs bennük mozgó alkatrész, akár mozgás, rázás közben is biztonságosan működnek. Az SSD-k a HDD-nél drágábbak, és a kapacitásuk is kisebb.

Vannak úgynevezett hibrid megoldások is. Ilyenkor egy kisebb SSD és egy nagyobb HDD is található a gépben, így mindkettő előnye és hátránya is érvényesülhet.

Ha gyors gépet szeretnél, és van rá pénzed, akkor érdemes SSD-vel felszerelt laptopot venni, és a nagyobb tárhelyigényt pluszban vásárolt külső meghajtóval kielégíteni.

A tárhely mérete utólag bővíthető, és a HDD-t is ki lehet cserélni SSD-re. A cserét mi magunk is meg tudjuk otthon csinálni, azonban ha szeretnéd megőrizni a régi Windows-odat, akkor némi szaktudásra lesz szükséged a cseréhez (és természetesen ahhoz is kell egy kis tudás, ha frissen akarod telepíteni az operációs rendszert).