SSD vagy HDD?

Az SSD és a HDD is adattárolásra szolgáló eszköz, ezeken vannak a letöltött programok, képek és dokumentumok tárolva.

Az olcsóbb gépekben általában HDD van, ami a mágneses merevlemezt jelenti. Ebben forgó mágnesezett tárcsák vannak, amikre egy szintén mozgó fej olvas, illetve ír adatokat. A mozgás miatt ezek lassabbak, mivel amikor valamit be akarsz olvasni, a megfelelő helyre kell vinni az olvasófejet, ami idő. A mozgó alkatrészek miatt a rázkódást is kevésbé bírják, használat közben nem jó, ha mozgatjuk őket. A HDD-k az SSD-khez képest olcsóbbak és nagyobb a kapacitásuk.

Az SSD-nél nincsenek mozgó alkatrészek, és bármilyen rajtuk tárolt adat ugyanolyan gyorsan érhető el. Gyorsaságuk főleg akkor mutatkozik meg, amikor sokat kell írni vagy olvasni a tárhelyről, tehát pl. a gép beindításakor, programok elindításakor vagy nagy adatok mozgatásakor. Mivel nincs bennük mozgó alkatrész, akár mozgás, rázás közben is biztonságosan működnek. Az SSD-k a HDD-nél drágábbak, és a kapacitásuk is kisebb.

Vannak úgynevezett hibrid megoldások is. Ilyenkor egy kisebb SSD és egy nagyobb HDD is található a gépben, így mindkettő előnye és hátránya is érvényesülhet.

Ha gyors gépet szeretnél, és van rá pénzed, akkor érdemes SSD-vel felszerelt laptopot venni, és a nagyobb tárhelyigényt pluszban vásárolt külső meghajtóval kielégíteni.

A tárhely mérete utólag bővíthető, és a HDD-t is ki lehet cserélni SSD-re. A cserét mi magunk is meg tudjuk otthon csinálni, azonban ha szeretnéd megőrizni a régi Windows-odat, akkor némi szaktudásra lesz szükséged a cseréhez (és természetesen ahhoz is kell egy kis tudás, ha frissen akarod telepíteni az operációs rendszert).

Taktika2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!