Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

A processzor a számítógép egyik legfontosabb alkatrésze: ez végzi a számításokat, márpedig a gépben minden számítás. A sebessége alapvetően meghatározza, hogy mennyire lesz gyors a géped (azaz milyen gyorsan reagálnak az alkalmazások, mennyi ideig tart elindítani egy programot vagy szerkeszteni egy képet), és a processzor egyéb tulajdonságain dől el, hogy mennyit fogyaszt, mennyire melegszik fel és milyen hangos (kell-e bele ventilátor, és ha igen, milyen gyakran kell használni). Emiatt a gép vásárlás során általában a processzor az egyik olyan tulajdonság, ami alapján szűrni szokás a laptopokat.

Sokféle processzor létezik sokfajta jelzéssel, és a technika fejlődésével ezek igen gyorsan változnak. A laptopokban általában két gyártó, az AMD és az Intel processzorai szoktak lenni.

AMD processzorokkal főleg az olcsóbb gépeknél találkozunk, ezekben AMD E-Series, A4-Series vagy Intel Atom, Celeron, Pentium processzorok szoktak lenni. Ezek a gépek a belépőkategóriát képviselik, jellemzően lassúak, de olcsók.

Általánosságban elmondható, hogy az AMD-nél a nagyobb A számmal jelzett processzorok többnyire gyorsabbak, míg Intelnél az i3, i5, i7 sorozat esetében ugyanez a helyzet. Középkategóriás gépekben általában legalább i5-ös processzor szokott lenni, ez már teljesen alkalmas netezésre, képszerkesztésre, sok játékhoz és nagy felbontású videók nézéséhez is (a cikk 2019-ben íródott).

Hogy két processzor sebessége hogyan viszonyul egymáshoz, azt a legegyszerűbben úgy nézhetjük meg, ha rákeresünk a két processzor teljes nevére és köztük a "vs" szócskára. Sok összehasonlító oldal létezik, és közöttük nem egy grafikonon és pontszerűen is ábrázolja a különbségeket.