Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

Az operációs rendszer a gép lelke, ez adja a felületet, amit látunk, amivel a hétköznapok során találkozunk számítógépezéskor. A laptopok általában 4 különböző operációs rendszerrel érkezhetnek.

Windows

A Windows a legtöbbek által ismert és használt operációs rendszer. Több fajtája van, de az új gépek általában mindig a legújabb változattal érkeznek. Ha nem értesz a számítógépekhez, de használtál már Windows-os gépet, akkor ez lehet a legjobb választás.

macOS

A macOS a Macintosh gépek operációs rendszere, ezeket az Apple gyártja. Ez egy grafikus, könnyen használható felület, azonban a sokak által ismert Windowsos programokat csak speciális megoldásokkal lehet futtatni rajtuk, tehát ha eddig Windowst használtál, akkor várhatóan meg kell tanulnod több új program használatát is. Sokan esküsznek a Mac gépekre, mások a Windowst szeretik jobban. MacOS-es gépeket ugyanakkor kezdők is szoktak vásárolni. Az ilyen operációs rendszerrel felszerelt gépek jellemzően jóval drágábbak a Windowsosoknál.

Linux

A Linux egy ingyenes operációs rendszer, amit régebben csak szakemberek használtak. Manapság már jóval felhasználóbarátabb, így kevésbé hozzáértők is szokták használni. Több fajtája van, ezért nem mindig a Linux szerepel a laptop leírásában (lehet pl. Ubuntu is), de ha nem ismerünk rá az operációs rendszer nevére, akkor az valószínűleg valamilyen linux. A Windowsos programok csak speciális megoldásokkal futnak rajta, általában új programok használatát kell megtanulnia annak, aki eddig Windowst használt. Sokan azért vesznek linuxos gépet, mert azok olcsóbbak, mivel így nem kell kifizetniük a Windowst.

DOS

A laptopokon található DOS több név alatt is fut, de általában szerepel bennük a DOS betűszó is (pl. FreeDOS). Ez egy ingyenes, szöveges operációs rendszer, amit a gyakorlatban már nem használnak, csak azért szokták felrakni a gépre, hogy "legyen rajta valami", be lehessen indítani. Többnyire Windows-ra vagy esetleg Linuxra szokták lecserélni. Ez utóbbi folyamathoz szükséges hogy legyen Windows-unk vagy letöltsünk valahol valamilyen linuxot. A telepítéshez több-kevesebb szaktudás kell. Általában bárki meg tudja oldani, de ha nem vagy biztos magadban, akkor egyszerűbb ha már kész operációs rendszerrel veszed a gépet.