Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

A memória (RAM) a számítógépnek az a része, ahol átmenetileg tárolódnak azok a programok és adatok, amiket épp használunk. A memória nagyon gyors, ezért praktikus, ha az éppen használt alkalmazások minél inkább elférnek benne. Ha nincs elég memóriánk, akkor a Windows a háttértáron (HDD vagy SSD) tárolja helyette az átmenetileg használt dolgokat is, ami jóval lassabb, mint a RAM. Például ha képet szerkesztünk, és betöltünk két nagy fotót, akkor kevés memória esetén lehet, hogy amikor az egyik képről a másikra váltunk, minden alkalommal be kell töltenie a háttértárról a memóriába a képet, míg elegendő memória esetén mindkét kép a memóriában van, ezért nem lassítja le a képszerkesztést a betöltés folyamata.

A Windows 10 használatához minimum 2 Gb memória szükséges, ez azonban nagyon kevés a megfelelő használathoz. A gyakorlatban legalább 4 Gb memóriával érdemes gépet nézni, de a 8 Gb is hasznos lehet még átlagos felhasználás esetén is.

Ha játszani, képeket vagy videókat szerkeszteni is szoktál, érdemes lehet a 16 Gb memória megfontolása is. Ennél többre hagyományos felhasználás mellett jelenleg (2019) általában nincsen szükség.

Fontos figyelembe venni, hogy a használható maximális memória mennyiségét a laptop maga, és a Windows is korlátozhatja. 32 bites Windows esetén maximum 4 Gb memóriát tudunk használni, 64 bites Windowsnál viszont már 128 Gb-ig is felmehetünk (Pro és Enterprise változatokban még tovább).

A memória mérete utólag is növelhető, azonban fontos megnéznünk, hogy pontosan milyen memóriára van szükségünk, mert több fajta létezik belőle. Attól függően, hogy van-e szabad memóriahely a gépünkben, előfordulhat, hogy a memória bővítéséhez a már meglévő memóriánkat is le kell cserélni, azaz lehet, hogy 4 Gb-ról 8 Gb-ra csak úgy tudunk bővíteni, ha nem plusz 4 Gb-ot, hanem 8 Gb-ot veszünk, és a régi 4 Gb-ot kivesszük a gépből. A memória cseréje a fentiek figyelembevételével otthon is elvégezhető, behelyezése után nem szükséges semmit sem beállítani a gépen. Hogy az adott laptopba maximum mennyi memória tehető, azt a leírásában találod meg.