Laptop üzembe helyezése

A megvásárolt laptop üzembe helyezése nagyban függ attól, hogy milyen operációs rendszerrel vettük meg.

Ha eleve van rajta Windows (vagy macOS), akkor könnyű dolgunk van: csak kivesszük a dobozból, ha az akku külön érkezett, akkor behelyezzük a gép aljába, majd a gépet bedugjuk a 220-ba, ha van külső egerünk (billentyűzetünk, monitorunk), akkor azt is csatlakoztatjuk, illetve ha nem Wifit használunk, akkor a netkábelt is bedugjuk, és készen is vagyunk. A gép bekapcsolása után fel fog tenni néhány alapvető kérdést, mint például hogy mi a nevünk, és milyen adatokat osztanánk meg az operációs rendszer gyártójával, de utána már használatba is vehető a gép. Természetesen ha a Wifinknek van jelszava, akkor azt meg kell adnunk, és ha olyan programokra van szükségünk, amik nincsenek telepítve a gépre (pl. Chrome böngésző vagy OpenOffice), akkor azt le kell töltenünk, és telepítenünk kell, de ezek többnyire mind magyar nyelven zajlanak, és nincsenek közben nehéz, beugrató kérdések.

Ha a gépünk Linux-al érkezett, és mi Windows-t szeretnénk rá, valamilyen DOS van rajta vagy esetleg operációs rendszer nélkül vettük, akkor telepítenünk kell rá egy operációs rendszert, ami általában a Windows szokott lenni. Ehhez még a gép bekapcsolása előtt be kell helyeznünk a Windows telepítőjét a gépbe, hogy az arról induljon el. A telepítés sokáig tart, összességében több órát is igénybe vehet, de alapvetően nincsenek nehéz kérdések közben. A probléma inkább akkor szokott jelentkezni, ha valamilyen hardvert, pl. a wifi-t nem ismeri fel magától a Windows, hanem a laptop gyártójának honlapjáról letöltött meghajtóprogramra (driver) van szükségünk. Ilyenkor lehet, hogy előbb egy másik gépen kell ezt letöltenünk, és pendrive-ra rámásolni, hogy azzal vigyük át az új gépre. Bár ilyesmi ritkán fordul elő, de ha nem jó drivert telepítünk, vagy valamilyen probléma lép fel a telepítés során, megeshet, hogy a gép egyes funkciói (akár mondjuk a billentyűzet) használhatatlanok lesznek (nem romlanak el, csak a megfelelő meghajtóprogramok telepítéséig nem elérhetőek), és kellő szaktudás nélkül komoly problémát okozhat a hiba elhárítása. Ilyenkor jó, ha van olyan ismerősünk, aki behatóbban ért a gépekhez. Ha minden meghajtóprogramot sikeresen telepítettünk, akkor ugyanott fogunk tartani, mintha eleve Windows-al vettük volna a gépet.

Új gép első beüzemelése esetén fontos, hogy az operációs rendszer frissítéseit minél hamarabb letöltsük. Ezek a frissítések olyan biztonsági hibákat is javítanak, amik javítása nélkül a számítógépünk nyitva állhat a külső, internetes támadók előtt.

Amennyiben vannak olyan fájlaink (képek, dokumentumok), amiket az előző gépünkről szeretnénk az újra átmásolni, legegyszerűbben egy külső HDD-vel vagy pendrive-al tehetjük ezt meg.

Taktika2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!