Laptop részei

Laptopvásárlás során a gép több különböző tulajdonságát érdemes figyelembe venni. A laptop részei néhány kivételtől eltekintve (memória, háttértár, néha billentyűzet és limitált mértékben a processzor) nem cserélhetőek, ezért már vásárláskor el kell döntenünk, hogy megfelelő lesz-e az adott konfiguráció.

Processzor
A gép legfontosabb része a processzor. Ez végzi a számításokat, márpedig minden, amit a gép csinál, az számítás, kezdve egy program megnyitásától, az e-mail nézésen át a böngészésig. Ha túl lassú a processzor, lassan indulnak be a programok, sokáig tart, amíg egy-egy feladat lefut, és általában is sokat kell várni mindenre. A processzorról bővebben a Processzor című cikkben olvashatsz.

Memória
A memória az, ahol az éppen használt programokat és adatokat tárolja a számítógép. Ha túl kevés a memória, egyes programok lassúak lehetnek, mert rendszeresen a memóriánál jóval lassabb háttértárról (HDD vagy SSD) kell beolvasnia őket a gépnek. A memóriáról bővebben a Memória (RAM) mérete című cikkben olvashatsz.

Háttértár (merevlemez)
A háttértár az, ahol a programok és az adatok (például képek, dokumentumok vagy videók) hosszú távon tárolva vannak. Ha túl kicsi, akkor ezek nem férnek el rajta, és rendszeresen helyet kell csinálnod. Fontos az is, hogy minél gyorsabb legyen, mivel ez befolyásolja, hogy milyen gyorsan indul el a gép, milyen gyorsan futnak a programok és milyen gyorsan lehet másolni az adatokat. (Az Internet sebességét nem ez határozza meg.) A háttértárról bővebben az SSD vagy HDD? című cikkben olvashatsz.

Kijelző
A kijelző jeleníti meg a gépen a tartalmakat. A kijelző méretét az átmérőjével szokták megadni, a legáltalánosabban elterjedt méret 15.6", ami 39.6 cm-nek felel meg. Fontos még a kijelző felbontása (ha túl kicsi, akkor látszódnak a képpontok), illetve a technológia is, amivel készült.

Grafikus vezérlő
A grafikus vezérlő határozza meg, hogy milyen sebességgel kezeli a gép a kijelzőn megjelenített tartalmat. Vannak olyan feladatok, tipikusan ilyen például a 3D játékok futtatása, amiknek a szempontjából nagyon kritikus a grafikus vezérlő. Ha nem megfelelő, akkor sok ilyen program egyáltalán nem is indul el, vagy ami elindul, az nagyon lassú lesz.

Billentyűzet
A billentyűzeten keresztül viszed be az adatokat a gépre. Nagyon sok különbség általában nincs a billentyűzetek között, de vannak dolgok, amikre érdemes lehet figyelni. Ezekről bővebben a Billentyűzet című cikkben olvashatsz.

Csatlakozók (portok)
A csatlakozókon keresztül tudsz a gépre különböző külső eszközöket, például egeret vagy billentyűzetet kapcsolni. A csatlakozók manapság már szabványosak, így kicsi az esélye, hogy egy gépre nem tudsz valamit rádugni, de néhány esetben előfordulhat, hogy átalakító kábelre lesz szükséged, vagy ha túl kevés csatlakozó van a gépen, akkor külön vásárolt elosztóra. Erről bővebben a Csatlakozók (portok) című cikkben olvashatsz.

Akku
A megfelelő kapacitású akkura ahhoz van szükség, hogy minél tovább tudd a gépet 220 nélkül is használni. Erről bővebben az Akkumulátor üzemidő című cikkben olvashatsz.

Taktika2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!