Laptop élettartama

Különösen használt laptop vásárlása esetén lehet fontos, hogy mennyi egy átlagos laptop élettartama, de új gép vásárlása során is érdemes figyelembe venni, hiszen ha tudjuk, hogy hosszabb távra veszünk számítógépet, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy nem érdemesebb-e egy jobb konfigurációért egy kicsit több pénz kiadni, mintsem hogy hamarabb kerüljön lecserélésre a gép.

A laptop élettartamát két fő dolog határozza meg: egyrészt a laptop egy idő után tönkremehet valamilyen okból, másrészt technológiai szempontból is elöregedhet. A drágább, üzleti kategóriás laptopok jellemzően jobban teljesítenek az első szempontból, míg a gyors (és szintén drága) gépek a második szempontból. Egy olcsó, belépő szintű számítógép viszonylag gyorsan tönkremehet, míg egy felső kategóriás üzleti laptop akár 8 év múlva is eladható állapotban maradhat.

A gép egyes részei különböző idő alatt öregednek el. A leggyorsabban az akkumulátoron látszik meg a használat nyoma, ez már 1-2 évvel a vásárlás után sem lesz tökéletes. A merevlemezeknél, memóriáknál 4-5 év után már jelentkeznek néha problémák, míg az alaplap és a processzorok ennél tovább, átlagban 8-9 évig is jól bírják. Mindez természetesen függ attól is, hogy a gép hogyan volt használva.

A technológiai élettartam attól is függ, hogy mire használod a gépet. Ahogy a különböző programokból egyre jönnek ki az újabb és újabb változatok, úgy lesznek általában erőforrás-igényesebbek is, így a géped már emiatt is egyre lassabban fog működni (hacsak nem maradsz meg a régebbi programverzióknál, ami azonban biztonsági problémákat vet fel, és egy idő után más gondok is jelentkeznek, túl régi böngészőkkel például nem működnek a modern weblapok).

A fentiek alapján egy átlagos laptop esetében 5-6 évvel, egy felső kategóriás üzleti gép esetén akár 8-9 évvel is lehet számolni, de mindezt természetesen befolyásolja, hogy mire használjuk a gépet és mennyire fontos számunkra a sebesség - sokan ennél jóval gyakrabban cserélnek laptopokat.

Taktika2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!