Csatlakozók (portok)

Csatlakozók (portok) szempontjából a legtöbb gép hasonló, de vannak fontos különbségek. Általában elmondható, hogy a legtöbb géphez hozzá tudunk kapcsolni bármi mást, legfeljebb átalakítóra vagy külön kiegészítőre lesz hozzá szükségünk, és előfordulhat, hogy lassabban működik.

A legtöbb dolgot USB-n keresztül szoktuk a laptopokra kötni. Ide jön általában az egér, a külső billentyűzet, a pendrive, a külső HDD, de ide tudjuk rádugni a telefonunkat is. Érdemes előre összeszámolnunk, hogy hány ilyen portra van szükségünk (bár lehetőség van külső USB elosztót is vásárolni). Az USB-nek is vannak különböző fajtái, a 2.0 lassabb, a 3.0 gyorsabb, a 3.1 pedig még gyorsabb, de ez utóbbiba már nem tudod a régebbi 3.0-ás vagy 2.0-ás csatlakozókat bedugni, mivel másképpen néz ki a csatlakozó. Vannak "always on" USB portok is, ezekben akkor is tudjuk tölteni a rádugott telefont vagy egyebet, ha a gép nincsen bekapcsolva.

Ha van külső monitorunk is, érdemes megnézni, hogy milyen csatlakozóval lehet a gépre dugni. Ez a legtöbb esetben HDMI vagy VGA. Ha nem egyezik a monitorunk és a laptopunk csatlakozója, vásárolhatunk átalakítót.

Egyes gépekben memóriakártya olvasó is van, de ez nem létszükséglet. USB-s kártyaolvasó utólag is vásárolható, illetve a legtöbb memóriakártyát használó gépet magát is rá lehet kötni a számítógépre közvetlenül USB-n keresztül, és ilyenkor nem kell kivenni belőle a memóriakártyát ahhoz, hogy lemásoljuk, ami rajta található.

Az internetezéshez szükséges LAN, WLAN gyakorlatilag minden számítógépben megtalálható már, bár egyes nagyon vékony gépeknél a LAN-hoz néha külön kábel szükséges.

Taktika2019. jan.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!