Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

Alapvetően minden billentyűzetet meg lehet szokni, de ettől függetlenül még vannak jobb és kevésbé jobb billentyűzetek.

A billentyűzet első ránézésre a legtöbb laptopon ugyanolyan, azonban vannak olyan kis eltérések, amik a gyakorlatban sokat könnyíthetnek vagy nehezíthetnek a billentyűzet használatán. Ilyen például, hogy mennyire vannak az egyes gombok egymás mellé préselve (ékezetes karaktereknél fordul elő néha, hogy kisebbek vagy hozzáérnek más gombokhoz), mennyire vannak a különböző funkciókra használható billentyűk elválasztva (ha például a nyilak jól elkülönülnek vagy a funkciógombok 5-ös csoportokban vannak elhelyezve, akkor könnyebb kitapintani őket), illetve az sem mindegy, hogy a korábban már megszokott billentyűink ugyanott vannak-e, vagy máshol helyezkednek el.

A nagyobb gépeken sokszor van külön numerikus billentyűzet, ami azt jelenti, hogy nem csak felül találhatóak meg 0-9-ig a számok, hanem jobb oldalt is, négyzet alakzatban elhelyezve. Egyéni preferencia kérdése, hogy szeretnél-e ilyet.

Vannak olyan billentyűzetek, amik háttérvilágítással rendelkeznek, így sötétben is jól látni őket. Ezek általában a drágább gépekre jellemzőek. Néhány üzleti gépnél a G és a H billentyűk között egy kis mozgatható pöcök, úgynevezett pöcökegér található. Ezzel anélkül tudjuk az egérmutatót mozgatni, hogy fel kellene emelnünk a kezünket a billentyűzetről. A való életben való használata külön rászokást igényel, amire nem mindenki vállalkozik.

Magyarországon általában magyar billentyűzetkiosztású gépeket lehet kapni, de különösen a drágább, üzleti szegmensben, illetve a használt üzleti gépeknél előfordul, hogy más billentyűzetkiosztással árulnak gépeket. Ezek általában jóval olcsóbbak a magyar kiosztású társaiknál, ezért ha ilyen kategóriában gondolkodunk, érdemes lehet ezeket is megfontolni. Az ilyen gépeknél a billentyűkön ugyan nem szerepelnek ékezetes karakterek, és egyes speciális jelek is máshova vannak felfestve, az operációs rendszerben azonban ettől függetlenül be lehet állítani a magyar billentyűzetkiosztást, így ugyanúgy lehet gépelni rajtuk, mintha magyar billentyűzetünk lenne.

A külföldi billentyűzetű gépeket néha felmatricázzák, hogy magyar legyen, illetve egyes gépeknél utólag is vásárolható 10 000 Ft-os nagyságrendben magyar billentyűzet. Sokan tudnak vakon gépelni, vagy eleve külső billentyűzetet szoktak használni, és őket nem zavarja, hogy nem magyar a kiosztás.